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Mr. B. H. Clements
Alemda Welding & Inspection Company
P. O. Box 45872
Houston, Texas 77045

Dear Mr. Clements:

Your letter of July 2, 1973, addressed to our Houston Office has been refereed to this Office for
reply.  By it you forwarded a letter form the Mechanical Design and Fabrication Subgroup of the
ASME asking whether the phrase "is determined" in §192.105(a) makes the section mandatory.

In pertinent part, §192.105(a) reads:  "The design pressure for steel pipe is determined in
accordance with the following formula: . . . ." As with the definitions in §192.3, the words "shall"
or "must" need not appear to make the paragraph regulatory in nature.  The words in question are
used in the expository sense and the paragraph is definitional in nature.  For clarity and
organization the requirement was placed in Subpart C, but it could have been in §192.3 where as
a definition it would have read:  "Design pressure for steel pipe means that pressure determined in
accordance with the following formula:...."

As stated in §192.101, Subpart C prescribes minimum requirements for the design of pipe.  If the
formula of §192.105(a) is not used, the requirements are not being met.  Whenever design
pressure for steel pipe must be calculated for use in connection with any of the Federal gas
pipeline safety standards, it must be determined as a regulatory matter in accordance with the
formula given in §192.105(a).  Any substitution of expressions which are at variance with those
given in the formula will not result in values for design pressure which can be used for purposes of
the regulations.

If you have further questions, please call on us.

Sincerely,

/signed/

Joseph C. Caldwell
Director
Office of Pipeline Safety


